Print

Kostpolitik


Ringsted Private Skovbørnehaves kostpolitik

Det overordnede mål med kostpolitikken er at fremme børnenes trivsel og velbefindende. Dette opnås ved, at forældrene og personalet hver dag tilbyder børnene en overvejende sund kost, som giver dem mulighed for at udvikle sig optimalt – fysisk, psykisk og socialt.

Gennem sund og varieret kost, sikres børnene en jævn forbrænding dagen igennem, hvilket giver overskud, til at deltage aktivt i egen hverdag og sikrer god leg og læring. Den kost, som skovbørnehaven tilbyder børnene er overvejende økologisk.

Morgenmad

Vi opfordrer forældrene til at give børnene et godt morgenmåltid. Meget gerne et måltid, der giver børnene energi til formiddagens aktiviteter.

  • Rugbrød, grovbolle
  • Havregryn, havregrød og müsli
  • Ost og frugt

Disse madvarer giver energi, og mæthedsfølelsen holder indtil frokost. Børnehaven tilbyder morgenmad mellem kl. 06.30 – 07.30. Her bliver børnene tilbudt havregryn, havregrød, branflakes og mælk.

Man må ikke medbringe egen morgenmad.

Formiddag

Ved morgensamlingen tilbydes varieret frugt og grønt, der leveres til børnehaven 1 gang om ugen. Frugtordningen indgår som en del af forældrebetalingen.

Frokost

Vores hverdag er meget aktiv og kroppen bruges hele tiden, så madpakken er vigtig for børnenes velbefindende. Oplever vi at et barn ofte er sulten udenfor frokosttid, tager vi en snak med forældrene. I særlige tilfælde kan det være ok at tage en mad fra madkassen, men som hovedregel spiser vi sammen, så børnene kan være med i de aktiviteter vi laver i løbet af formiddagen. Vi bestemmer ikke hvad børnene skal have med i madkassen, men opfordrer forældrene til at give en sund og varieret madpakke med, der sikrer en jævn forbrænding.

Som udgangspunkt blander vi os så lidt som muligt i, hvilke dele af madpakken børnene spiser først/sidst eller undlader at spise, da vores holdning er, at det som forældrene kommer i madpakken, er det der må spises. Derfor opfordrer vi forældrene til at se på, hvad der kommer med hjem i madpakken – og så evt. regulere indholdet. Så hvis det fx kun er ”guffet” der er spist hver dag og alle rugbrødsmadderne kommer med hjem igen, så kan man skære ned på ”guffet” og komme mere rugbrød i madkassen i en periode.

Efter behov støtter og vejleder vi de børn, som har brug for hjælp til at få spist deres mad, og vi samarbejder med forældrene om dette.

En nærende madpakke, som hjælper barnet til at få en god dag kan indeholde:

  • Grønt – gnavegrønt
  • Brød – rugbrød, groft knækbrød eller groft brød
  • Pålæg – kød, ost eller æg
  • Fisk – gerne en slags fiskepålæg
  • Frugt

Find selv inspiration på http://www.altomkost.dk

Når vi spiser madpakkerne i skoven er det vigtigt at børnene selv kan åbne madkasse og drikkedunk, og at maden er let at pakke ud for små fingre. Vi opfordrer til små klap-sammenmadder, som lettere kan tåle en tur på jorden end en åben mad kan. Madpapir er meget lettere at åbne end husholdningsfilm, og begræns antallet af små bøtter, som også kan være svære at åbne. Al emballage på fx ostehaps osv. beder vi jer om at åbne hjemmefra, ligeledes at skrælle mandariner osv..

I vinterperioden spiser vi også ude så ofte vi kan, og her er det ekstra vigtigt at maden er let at gå til, også med fingervanter på, så vi ikke skal sidde stille for længe.

Drikkedunken skal indeholde vand, og ikke saft eller andre sukkerholdige drikke.

I vinterperioden kan børnene have en termokande med varm te med.

I hvepsetid sætter skovbørnehaven plancher op på tavlerne, for der er søde sager i madpakken ikke tilladt af hensyn til jeres børns sikkerhed.

Eftermiddagsmad

Vi lægger vægt på at børnene lærer om, og får en sund og fornuftig kost – også om eftermiddagen. En god retningslinje er, at eftermiddagsmaden som udgangspunkt bør være en lille variant af frokosten og indeholde:

  • Grønt – gnavegrønt
  • Brød – helst rugbrød eller groft brød
  • Frugt

Maden er tænkt som et mellemmåltid – ikke bare som lidt ”hygge”. Husk at mange børn først får mad flere timer senere.

Mad og pædagogik

I skovbørnehaven ser vi stor værdi i at lave mad sammen med børnene. Dette er en fin pædagogisk aktivitet, hvori vi kan inddrage skoven og naturens spisekammer, og på den måde give børnene en viden om, hvor maden kommer fra og glæde ved at kunne finde spiselige ting i naturen. Vi har høns, som lægger dejlige æg, og disse spiser vi også og laver mad af. Desuden har vi urtehave, hvori vi sammen med børnene producerer afgrøder, som vi også spiser og forarbejder fx ved at sylte osv..

Vi finder tit på at bage boller, og nogle gange pandekager eller andre gode sager, enten over bål eller hjemme i skovbørnehaven. Dette gør vi både fordi børnene lærer af at være med i køkkenet, men også fordi det bidrager til en hyggelig og stemningsfuld dag, hvor vi nyder noget, vi har lavet i fællesskab.

Fødselsdage og mærkedage

Vi holder fødselsdag i forbindelse med morgensamlingen på den stue barnet går på. Til fødselsdage er man velkommen til at medbringe en lille ting, som barnet kan dele ud af til vennerne. Man bestemmer selv, hvad der evt. skal deles ud – selvfølgelig i begrænsede mængder. Husk på, at børnene også får frugt til morgensamlingen og at de skal spise frokost et par timer senere, så det er faktisk ikke ret meget der skal til, for at fejre en god fødselsdag.

Ideer til fødselsdagsguf kan være:

  • Grovbolle med ost eller pålæg
  • Smoothies
  • Frugtspyd
  • Rugbrødshapser
  • Grøntsager/gnavegrønt
  • Pølsehorn
  • Pizzasnegle
  • Et lille stykke kage

I forbindelse med at ens barn stopper i skovbørnehaven, er det muligt at markere dette med en uddeling a la fødselsdag.

Hvis der er flere, der stopper samme dag, vil det være en god ide at koordinere med de andre forældre.

Sund kost og sukkerforbrug

En sund kost bør højest indeholde tilsat sukker svarende til 10 % af kostens energi indhold. Denne mængde svarer til 30 – 40 gram sukker om dagen, for et børnehavebarn. Her kan det nævnes, at ½ liter sodavand indeholder 50 g sukker og at 100 g slik indeholder ca. 50 g sukker.